CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

maanantai 17. marraskuuta 2008

Täysjyväsämpylät

Äitini avustuksella leivoin näitä ihania sämpylöitä :) Ensimmäistä kertaa ikinä sain sämpylätaikinaan hyvän sitkon ja sämpylöistä kuohkeita. Sämpylät ja pullat ovat aina olleet minulle kompastuskiviä, koska taikina on meinannut aina jäädä liian löysäksi vaikka olen laittanut jauhoja yli reseptissä annettujen määrienkin. No, ehkäpä tästä lähtien ainakin sämpylät sitten onnistuvat. Näihin sämpylöihin käytin graham- ja täysjyvävehnäjauhojen lisäksi lauantaiaamusta ylijääneen kaurapuuron jämän, joten eipä tullut heitettyä ruokaakaan roskikseen :)

Täysjyväsämpylät

5 dl vettä
n. 4 dl kaurapuuroa
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
loraus öljyä
grahamjauhoja
täysjyvävehnäjauhoja

Lämmitä kaurapuuro (itselläni puuro oli valmistettu edellisenä päivänä ja näin ollen se oli ollut viileässä). Mittaa taikinakulhoon 5 dl kädenlämpöistä vettä ja sekoita suola siihen. Sekoita kaurapuuro veteen liuottaen, älä jätä puuropaakkuja. Ripottele kulhoon jauhoja sekä pussillinen kuivahiivaa niiden päälle ja aloita taikinan alustaminen. Lorauta sekaan öljy ja jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia ja leivo taikina sen jälkeen sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä vielä hetki, esimerkiksi uunin lämpeämisen ajan. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan rustiikkisen näköisiä, tosi kaunis pinta!

Anna kirjoitti...

Ent-tu, kiitos :) Myös maku oli vähintään yhtä hyvä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itsellänikin kaikenlaiset hiivaleivonnaiset olivat joskus aina yhtä tuskanhikeä. Opin että pulla- ja sämpylätaikinat juuri kannattaa jättää "liian löysiksi". Taikinaa muotoillessa voi jauhota kädet hyvin jotta se ei tartu käsiin. Näin olen saanut omista leivonnaisistani pehmeitä ja kuohkeita, liika jauhojen määrä tekee niistä kovia.